Termen utilizat în psihologie pentru a desemna inhibiţia voluntară a unei conduite conştiente. In psihanaliză, reprimarea este o operaţie psihică ce tinde să suprime conştient o idee sau un afect al cărui conţinut este neplăcut.

Această operaţie şi cuvântul care o desemnează nu trebuie confundate cu refularea, care ţine de un mecanism inconştient.

In limba engleză, cuvântul repression a fost întrebuinţat de James Strachey, la sfatul lui Sigmund Freud, pentru a traduce conceptul de refulare (Verdrängung). De aici confuzia între cele două mecanisme.

(a gîndurilor, afectelor, tendinţelor etc.)

Denumire dată renunţării de a se satisface o dorinţă care nu este în acord cu normele morale ale persoanei. În cazul descris este vorba de o represie (autoefectuată) conştientă şi voluntară. Se poate exercita şi de către alte persoane asupra cuiva. Nu se confundă cu refularea, fenomen inconştient de apărare şi de angoasă, termen folosit de psihologii freudişti ca fiind un mecanism al inconştientului care acţionează (ca mai sus) apărându-se. Represia este voluntară, subiectul proiectează din cîmpul conştiinţei sale anumite sentimente penibile, pentru a reduce tendinţa ce-l antrenează. El se educă în a nu se gîndi la el, ajungind prin forţa obişnuinţei să-şi reprime gîndurile nedorite. (T.C.)

Germană: Unterdrückung. Engleză: Suppression. Franceză: Répression.

Tot ai citit pana aici. Zi-ne si parerea ta!

comentarii